Laaggeletterden en hun digitale vaardigheden

Stichting Lezen en Schrijven | e-Learning laaggeletterden | UP learning

De winst voor Stichting Lezen en Schrijven

  • Toegankelijke trainingen voor laaggeletterden
  • Meer en betere oefenstof
  • Betere kansen voor laaggeletterden in de maatschappij

Stichting Lezen & Schrijven is ervan overtuigd dat iedereen in Nederland moet kunnen lezen, schrijven, rekenen en met een computer werken. De stichting maakt daarom laaggeletterdheid het gespreksonderwerp bij het grote publiek en in de politiek en ondersteunt in het hele land honderden gemeenten, instellingen, bedrijven, docenten en vrijwilligers bij het organiseren van onderwijs. Het resultaat: een grotere kans op geluk, gezondheid en persoonlijke groei.

Stichting Lezen en Schrijven
Stichting Lezen en Schrijven | e-Learning laaggeletterden | UP learning

De impact van laaggeletterdheid

Moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen en digitaal communiceren. Het heeft een grote invloed op iemands leven. Het is lastiger om gezond te leven, bijvoorbeeld omdat bijsluiters ingewikkeld zijn. Afspraken met artsen worden niet nagekomen. Of informatie over gezond leven is te ingewikkeld. Ook is betaald werk vinden en houden een grotere opgave wanneer je laaggeletterd bent. Daarnaast is het beheren van geld en de financiële administratie vaak een probleem.


Geke van Velzen
Stichting Lezen & Schrijven

“De digitalisering geeft kansen, maar maakt het voor laaggeletterden ook lastiger om bij te benen in de maatschappij. Door e-Learning aan de Succes! methode toe te voegen, verlagen we voor hen de drempels en leren zij door te doen.”

Stichting Lezen en Schrijven | e-Learning laaggeletterden | UP learning

Het belang van digitale vaardigheden

Onze samenleving wordt steeds complexer en digitaler. Naast dat laaggeletterden moeite hebben met lezen en/of schrijven, zijn ze vaak niet digitaal vaardig genoeg om de samenleving bij te houden. Uit onderzoek en in de praktijk blijkt dat er behoefte is aan het oefenen van digitale vaardigheden op een eenvoudig taalniveau. Stichting Lezen & Schrijven gaat daarom de huidige lees- en schrijfmethode Succes! uitbreiden met Succes!-boekjes Digitale vaardigheden en een bijpassende e-Learning om digitale vaardigheden te verbeteren.

Het e-Learning concept

De vier e-Learningmodules die UP zal ontwikkelen, sluiten zowel onderwijskundig als designmatig naadloos aan bij de Succes! methode. In een voor hen veilige omgeving oefenen laaggeletterden bijvoorbeeld op e-mails beantwoorden of WhatsApp-gesprekken voeren. Om de verschillende e-Learningmodules beschikbaar te stellen, richt UP een online leeromgeving in. Vanzelfsprekend staat ook hier de toegankelijkheid voor de doelgroep voorop.

Stichting Lezen en Schrijven | e-Learning laaggeletterden | UP learning

Martin van den Broek
UP learning

“Het is een eer om mee te helpen aan de ontwikkeling van de lees-, schrijf- en digitale vaardigheden van laaggeletterden. We kijken er enorm naar uit om in nauwe samenwerking met Stichting Lezen & Schrijven hun kennis en expertise ook digitaal toegankelijk te maken.”

Vraag gerust. We adviseren je geheel vrijblijvend.

Op zoek naar maatwerk e-Learning of een Leerplatform? We adviseren je graag. Bel, mail of vul het formulier in.