Blijft DevLearn online overeind?

DevLearn 2020 | Mandy van der Linden | UP learning

Opeens vliegt Las Vegas aan je neus voorbij. UPpers Mandy en Ster zouden afreizen naar één van de meest innovatieve Learning congressen ter wereld: DevLearn 2020. Corona had andere plannen. Dan het congres, dat maar liefst twee weken duurt, maar online volgen. Wat leerden zij uit deze ervaring?

Is ‘deelnemen’ aan het juiste woord?

En dan begint DevLearn 2020. Ster aan de keukentafel met een pot thee en Mandy na de koffie op haar favoriete sporttoestel. Klaar om deel te nemen. En terwijl we dat schrijven, vragen we ons af of ‘deelnemen’ wel het juiste woord is. We zijn erg benieuwd hoe DevLearn 2020 de Learning Professionals uit alle windstreken online gaat binden en boeien. En hoe wij het zelf ervaren natuurlijk. Met alle voor- en nadelen.

Mandy verruilde de ‘Vegas donuts’ voor de hometrainer.

Dit zijn de voordelen van een congres online volgen. Zijn er nog meer voordelen?

We vermijden liever de ‘boardingrij’ op het vliegveld, het wachten op de overstap, de jetlag en de lange vol geprogrammeerde congresdagen en korte nachten. Een online congres van op de zetel in je pyjama ‘binge watchen’. Het heeft wel wat.

Op z’n Hollands

Het is natuurlijk allemaal een stuk goedkoper.  Je bespaart op je reis- en verblijfkosten, maar de tickets voor het online congres zijn ook een stuk goedkoper. Je kunt je budget voor kennisontwikkeling nog voor enkele extraatjes inzetten.

Geen last van FOMO

Je volgt veel meer sessies. Normaal vinden meerdere sessies gelijktijdig plaats. Dat dwingt je tot keuzes. Dit jaar is het een ‘on demand, all you can eat’ aanbod. Oftewel, kies alles wat jou aanstaat en kijk wanneer het jou uitkomt, totdat je niet meer kunt. Erg fijn voor de learning junkies onder ons die niets willen missen en al snel last hebben van FOMO, het ‘fear of missing out’ syndroom.

Ongemerkt switchen

Is een online live sessie niet interessant? Met een klik ben je weg en log je snel in bij een andere. In een normale setting gaat dat toch wat moeizamer. Heb je net enthousiast plaatsgenomen op één van de eerste rijen, blijkt het toch veel minder leerzaam te zijn dan wat de titel deed vermoeden. Je pakt dan niet snel je hele boeltje om nog vlug naar je tweede keus te rennen. Kom je daar uiteindelijk aan, dan ben jij die ene die te laat is en de concentratie van de andere deelnemers verstoorde. En dan hebben we het nog niet eens over de afstand die je soms moet afleggen tussen twee sessies bij die enorme Amerikaanse congrescentra. Met een beetje geluk krijg je nog net de samenvatting mee.

Waar, wanneer en hoe ik het zelf wil

Je bepaalt zelf wanneer en hoe laat je een sessie volgt, want bijna alle sessies worden opgenomen. Zo ben je ontzettend flexibel en volg je ze wanneer het jou uitkomt. ‘s Ochtends vroeg al op de hometrainer, zoals Mandy. Of juist ‘s avonds laat, zoals Ster. Als de kinderen eindelijk in bed liggen en de rust in huis is teruggekeerd. Het tijdsverschil van 8 uur maakt het namelijk niet erg aantrekkelijk om alle sessies live te volgen. Want ook al houd je ontzettend veel van leren, er zijn grenzen.

DevLearn 2020 | Ster Hutten | UP learning
Ster krijgt geen genoeg van de sessie op DevLearn 2020 (en de theepot).

Dit zijn voor ons de nadelen. Hoe buig jij die om?

Probeer het ‘live’ online programma maar eens tussen je dagelijkse werkzaamheden in te plannen. En wanneer ga je die interessante sessie waar je niet bij kon zijn bekijken? Misschien dan toch maar het vliegtuig pakken de volgende keer. Want aan het online volgen van een congres, zitten ook nadelen. Dit zijn onze mindere ervaringen.

De ‘experience’ is ver te zoeken

Een essentieel aspect van een congresbubbel is de hele ervaring. Je maakt kennis met de sprekers en ervaart de dynamiek in de zaal. Vooral bij de keynote speakers hang je samen met honderden andere internationale deelnemers aan hun lippen en geniet je van alle inzichten die zij met je delen. Dit zijn vaak de momenten die je bijblijven en waar je nog jaren op teert; zo ontzettend imposant en memorabel zijn ze. Online is het verhaal misschien net zo goed. Maar een stuk minder gedenkwaardig als je, middenin de keynote sessie, uit je focus wordt gerukt door de deurbel. Een koerier. Of je het pakketje aan de buren wil geven. Poef, weg magie door een paar inktpatronen.

Er is weinig sociaals aan

Je mist het sociale aspect. Elke sessie schuchter plaatsnemen naast een vreemde. Dat is er niet bij. Je eerst voorstellen, om tijdens de sessie allerlei ervaringen uit te wisselen, daarna te bespreken welke sessies je geïnspireerd hebben en er een LFF (Learning Friend Forever) bij te hebben. De chat vangt het gedeeltelijk op. Maar of je nu zit te wachten op congresgenoten die enthousiast foto’s posten van de Halloweenkoekjes die hun kinderen net hebben gebakken? Laat staan een foto van hun kat die alle kijkers succes wenst. Het haalt het niet bij de normale ervaring, waarin je samen met John uit Montreal en Norma uit Texas tot in de late uurtjes staat te aperitieven in de hotelbar en de dag nabespreekt.

Afleiding. Die ligt continu op de loer.

Je raakt veel makkelijker afgeleid door lopende zaken. En niet alleen door een koerier. Voor je het weet, plan je toch tussendoor een afspraak met een klant in. Tja, die ene opdracht heeft toch echt haast. Of je mailt nog snel dat bestandje door, zodat je collega niet doelloos moet blijven zoeken. Normaal zit je aan de andere kant van de wereld. Met duizenden kilometers afstand en een flink tijdsverschil. Dat helpt enorm om van lopende zaken afstand te houden. Nu zie je de Outlook- en Teamsmeldingen binnenstromen. Dus meldingen uit en out-of-office aan. Zo kun je toch nog een beetje van de congresbubbel genieten.

En wat is nu jouw conclusie?

Tja, wat wordt het volgend jaar? Misschien wel een ‘blended’ conferentie. Dat je kunt kiezen. Naar Las Vegas voor de beleving en sociale contacten. Of online vanaf jouw favoriete plek in huis. De vraag is dan of de voor- en nadelen uiteindelijk zwaarder wegen voor jou. Wij denken dat zelf pas over een aantal maanden goed te kunnen beoordelen. Qua ervaring wint het fysieke congres het. We verlangen enorm naar het moment dat we met een jetlag en een Starbuckskoffie plaatsnemen naast die ons onbekende L&D-er met wie we na het congres een band voor het leven zullen hebben.

Kijken we puur naar het ‘leren’, dan lijken de voordelen van een online congres het op dit moment van de nadelen te winnen. De tijd die we normaal kwijt zijn aan reizen, besteden we nu aan het volgen van extra sessies. Daarnaast volgen, naast wij twee, andere UPpers hun leerzame online congressen. In plaats van één kostbaar congres voor de ‘happy few’, doen we bij UP tijdens drie top-evenementen inspiratie op. En tot slot. We zijn lekker uitgerust. Mandy is zelfs in topvorm. Je houdt dus gewoon meer energie en tijd over om alles wat je geleerd hebt te delen met collega’s. En met jou natuurlijk.

Geschreven door

Ster Hutten

Learning Tips

Ontvang elke twee weken een tip. Al 1.435 HR en L&D professionals gingen je voor.

Delen

Vraag gerust. We adviseren je geheel vrijblijvend.

Op zoek naar maatwerk e-Learning of een Leerplatform? We adviseren je graag. Bel, mail of vul het formulier in.