Creatieve Zelfkastijding

Heerlijk, zo’n creatieve flow.

Je kent het vast wel. Je denkt er niet eens bij na. Je doet het gewoon. Het gaat als vanzelf. Je zit vol energie, voelt je jong, vitaal en oppermachtig. Je zit in je creatieve flow! Een heerlijk gevoel en superproductief. Soms presteer je in dat uurtje flow méér dan in twee dagen. Maar ja. Je bent geen genie die die flow zo maar even oproept. Geen robot die het knopje even aanzet.

Het monster van ”Ik heb geen talent”

Ik kan het niet. Ik heb geen talent. Waarom zijn anderen altijd beter? Is dit alles waar ik mee kan komen? Waarom heb ik dit beroep gekozen? Ik ben een fraudeur. Met leuke praatjes mezelf naar binnen geluld en nu val ik door de mand.

Ken je dat? Zelfkastijding. Het is de grootste tegenstander van je eigen creativiteit. Het is een monster dat je ervan weerhoudt vrij te zijn. Maar erkennen dat het monster er is, is de eerste stap om het te verslaan.

Ik word waar ik aan denk

Je hersenen en dus je denkpatronen veranderen constant. Hoe vaker je denkt dat je iets niet kunt, hoe sterker die verbanden in je brein worden vastgelegd. Je hersenen volgen je gedachten en je gedachten volgen je hersenen. Bewust of onbewust, je gaat erin geloven en dus wordt de kans steeds groter dat het je niet gaat lukken. De Engelsen noemen dat een ‘selffulfilling prophecy’. Dat dus.

Als je dit weet, dan weet je ook dat je het kunt beïnvloeden. Je eigen hersenen veranderen door te denken. Zo verander je zelf je onderbewuste en geef je de zelfkastijding geen stem meer. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe doorbreek je die sterke negatieve verbindingen in je hersenen?

Sta achter jezelf, zoals je achter vrienden en familie staat

Denk eens aan een goede vriend of een familielid. Als zij iets vertellen over zichzelf, dan sta je achter hen. Onvoorwaardelijk. Je ondersteunt hen met lof en complimenten voor wat ze bereikt hebben. Trots deel je hun prestaties met anderen. En je stelt hen gerust als ze het even niet meer zien zitten. Je oordeelt niet over de fouten die ze maken, maar ondersteunt hen. Je laat hen inzien dat het uitdagingen en leermomenten zijn in plaats van fouten.

Wat als je voor jezelf die goede vriend of dat familielid bent? Wat als je jezelf benadert als de dierbare mensen om je heen. In plaats van te focussen op wat je niet kan, prijs je jezelf om wat je wel kan. Wees trots op wat je gedaan hebt. Op het zware pad dat je doorlopen en doorstaan hebt om tot op dit punt te komen. Jij weet dat het beste, dus je mag jezelf hiervoor prijzen.

Van dit proces heb je misschien, net als ik, al wel eens gehoord. Maar je moet het vaker horen, als je wil dat het echt doordringt. Het is niet dat je van de ene op de andere dag een ander persoon wordt. Maar met kleine stappen maak je jezelf creatiever.

En zo gaat het je lukken

Als laatste krijg je nog een opdracht mee om jezelf aan dit proces te blijven herinneren. Geloof me. Het werkt.

Maak in je e-mailprogramma een nieuwe map aan. Noem deze map: Complimenten of Succes. Die van mij heet trouwens: ‘The Folder of Awesomeness’. Elke keer als een collega of klant een compliment of bedankje naar je mailt, sla je dat op in die map. Je zult versteld staan hoe snel die map groeit. Kom je er met je werk even niet meer uit? Scroll dan door die map. Kijk naar de complimenten, opgelijst onder elkaar en door jou verdiend. Geniet ervan. Haal wat koffie en zoek die creatieve flow terug. Je leeft. Je creëert. Je bent awesome!

Geschreven door

Laurens

Learning Tips

Ontvang elke twee weken een tip. Al 1.435 HR en L&D professionals gingen je voor.

Delen

Vraag gerust. We adviseren je geheel vrijblijvend.

Op zoek naar maatwerk e-Learning of een Leerplatform? We adviseren je graag. Bel, mail of vul het formulier in.