Het geheime wapen van Onboarding

Nieuwe medewerkers die zich in korte tijd ontwikkelen tot gemotiveerde, productieve, loyale en succesvolle krachten.

Eindelijk. De nieuwe enthousiasteling gaat beginnen. Het team is weer op volle sterkte. Inwerken en hup aan de slag. Oh ja, inwerken. Hebben we het inwerkprogramma voor nieuwe medewerkers goed op orde? Er komt best het een en ander kijken bij een goede onboarding. Wat is het geheime wapen?

Een jammere zaak

Nieuwe medewerkers hebben één kenmerk gemeen en dat is . . . Enthousiasme! Starten met iets nieuws is vaak spannend, het biedt nieuwe kansen, inzichten én je gaat iets doen waar je nieuwe werkgever dringend behoefte aan heeft. Succes gegarandeerd. Toch? Vaak zien we dat onjuiste of vage wederzijdse verwachtingen en een gebrek aan aandacht dit enthousiasme de das omdoen. Een jammere zaak. En kostbaar in tijd en geld.

Het Onboardingprogramma is vaak de eerste échte kennismaking met je nieuwe collega’s, de organisatiedoelen, de cultuur en de wederzijdse positieve verwachtingen. Zorg daarom dat je Onboardingprogramma informeert, stimuleert, enthousiasmeert én de samenwerking bevordert. Aan de slag dus met het opzetten van een afgestemd Onboardingprogramma!

De winst van Onboarden

  • brengt nieuwe medewerkers snel up to speed
  • verhoogt de betrokkenheid
  • verbetert de retentie (behoud van medewerkers)
  • verbetert het imago / aantrekkelijke werkgever voor potentiële nieuwkomers
  • kostenefficiënt, je hoeft niet bij iedere medewerker het wiel opnieuw uit te vinden

en van online Onboarden

  • inhoud eenvoudig herbruikbaar
  • kwaliteit verzekerd (voor iedereen, altijd hetzelfde)
  • tijdbesparing (nieuwe medewerker eerder productief en minder vraag naar trainingstijd door vakprofessional)
  • vanuit ‘zelfsturend leren’ vorm te geven (pro-actieve medewerkers)

De fases van het Onboardingproces

Er is veel onderzoek gedaan naar Onboarding. Zet je een Onboardingprogramma op, breng dan eerst het proces in kaart: wat moet er wanneer gedaan zijn. Bovenstaande infographic geeft een voorbeeld weer van de fases in het proces. Zie het als een praktisch handvat om het Onboardingprogramma op te zetten. Bepaal per fase welk doel centraal staat. Verbind vervolgens activiteiten die bijdragen aan het doel. Doe dit zowel voor de organisatie als voor de nieuwe medewerker.

Wat is dan het geheime wapen?

Geeft jouw organisatie medewerkers veel eigen verantwoordelijkheid voor hun ontwikkeling? Bedenk dan activiteiten in het Onboardingproces die de nieuwe medewerkers hiertoe aanzetten. Creëer bijvoorbeeld een ontdekkingsreis waarmee iets te verdienen valt. En maak die reis zo aantrekkelijk mogelijk. Laat de combinatie beeld en geluid voor je werken. En zoek de interactie op. Enkele voorbeelden:

  • Toegang tot en afsluiten van ruimtes? Stuur nieuwe medewerkers op pad en laat ze via augmented reality ontdekken hoe het werkt.
  • Klantgericht handelen? Laat via interactieve video of VR direct de gevolgen van keuzes of gedrag zien.
  • Een systeemtraining? Een interactieve screen capture zorgt dat iedereen dezelfde training krijgt die altijd terug te bekijken is. En maak meetbaar of men alles goed begrepen heeft. Experts besparen tijd omdat ze niet altijd persoonlijke of klassikale uitleg moeten geven.
  • Kennismaken met de kernwaarden van de organisatie? De CEO of manager legt het uit en laat zien wat dat in de praktijk betekent.

Zelfsturend Leren en Onboarding

We vermeldden het al even als voorbeeld. Een didactische richtlijn die je kunt inzetten om het enthousiasme tijdens de fases van het Onboardingproces vast te houden, is Zelfsturend Leren. Vanuit deze didactiek neemt een lerende zelf de regie en verantwoordelijkheid over zijn of haar ontwikkeling.

In het dagelijks leven gaan we zelf meer en meer op zoek naar informatie en kennis die we just-in-time kunnen toepassen. Hoeveel experts bieden zichzelf niet aan op Google? Gratis en voor niets kun je hun ‘brain picken’. Trek je deze didactiek door naar je Onboardingprogramma, dan speel je in op de motivatie van de medewerker. De nieuwe medewerker gaat zelf op zoek naar beschikbare informatie die bijdraagt aan zijn kennismaking, ontwikkeling en de invulling van zijn of haar rol in de organisatie.

Wat houdt dit in voor het opzetten van je Onboarding? Bespreek met elkaar waar de nieuwe medewerker zich op zal richten, vraag hem of haar te delen wat hij of zij heeft geleerd en stimuleer de benodigde tactieken. Waar kan je die informatie vinden? Leer je nieuwe collega zoeken (en vinden). Bied niet alleen aan wat jij denkt dat nodig is. Voor je het weet is er geen zelfsturing meer en is het enthousiasme gedaald tot het nulpeil. Zonde toch?

Practise what you preach

Zoals hierboven beschreven is het van belang dat je onboarding aansluit op de strategie van de organisatie. De nieuwe medewerker maakt kennis met het imago dat de organisatie wil uitstralen. Belangrijk is dat het externe imago ook intern bekend is. Dus: practise what you preach! Bij UP geloven we in de kracht van Zelfsturend Leren. Deze boodschap brengen we over naar onze klanten en voeren we intern door. Het UP Onboardingprogramma is gebaseerd op deze didactische richtlijnen. Medewerkers gaan zelf op zoek naar de benodigde kennis. Via ‘augmented reality’ leren ze veiligheidsprocedures kennen. Nog voor hun eerste werkdag bekijken ze de video’s voorgesteld door hun nieuwe collega’s. Afspraken voor kennismakingsgesprekken? Die plan je gedeeltelijk ook zelf.


Meer over Onboarding

Geschreven door

Mandy van der Linden

Learning Tips

Ontvang elke twee weken een tip. Al 1.435 HR en L&D professionals gingen je voor.

Delen

Vraag gerust. We adviseren je geheel vrijblijvend.

Op zoek naar maatwerk e-Learning of een Leerplatform? We adviseren je graag. Bel, mail of vul het formulier in.