Medewerkers bloeien open door Zelfsturend Leren!

Als kind gaat zelfsturend leren vanzelf. Zijn we dat als volwassene verleerd?

En dat terwijl er een grote nood is aan medewerkers die zelfsturend leren. Het zit in onze natuur: zelf sturing geven aan leren, je verdiepen in zaken die je interesseren. Toch is het landschap van leren en ontwikkelen hier vaak niet op ingericht en worden onze creativiteit en initiatieven zelfs op jonge leeftijd vaak al snel afgeleerd. Denk bijvoorbeeld aan kleurplaten die binnen de lijntjes moeten worden ingekleurd of tekeningen die niet stroken met de werkelijkheid. Funest voor je initiatief en creativiteit.

Met plezier verzuren

Het kan ook anders. Zo begon ik op vierjarige leeftijd met zwemmen. Na het behalen van mijn A- en B-diploma, begon ik bij de plaatselijke zwemclub met twee uur trainen per week. En hoewel ik niet altijd zin had om ‘heen en weer’ te zwemmen, zette ik door. Na verloop van tijd kreeg ik steeds meer plezier in het trainen. Mijn trainingen breidden zich uit van twee naar uiteindelijk zestien uur per week. In de ochtenden voordat ik naar school ging en na school ging ik gewoon verder. Ik was intrinsiek gemotiveerd om te leren, mij te ontwikkelen, nieuwe doelen te stellen en mezelf uit te dagen. Mijn coach stimuleerde me door mijn ontwikkelingen te volgen, bij te schaven en me te laten floreren. Hij coachte me in het verleggen van mijn grenzen, zorgde voor technische tools, zoals onderwateropnames en lactaatmetingen om mijn ontwikkeling te perfectioneren. Dat had ik niet alleen gekund. Maar dankzij een flinke portie motivatie, doorzettingsvermogen, steun van collega-zwemmers en mijn coach leidde dat wel tot meerdere successen. Zelfsturend leren pur sang! Ik had de regie over mijn ontwikkeling. Met talent alleen word je misschien een goede zwemmer, maar nooit een kampioen. En je staat niet alleen in dat proces. Ik had mijn coach en collega-zwemmers heel hard nodig. Al klinkt het cliché, de praktijk wijst uit: alleen kom je ver, samen kom je verder!

Zelf staat niet voor alleen

Het thema zelfsturend leren – ofwel self-directed learning (SDL) – intrigeert me. Je hebt actieve voorstanders, maar ook veel sceptici. Dat komt volgens mij voornamelijk voort uit het feit dat iedereen iets anders verstaat onder zelfsturend leren. Wanneer je er de literatuur op naslaat, zijn er verschillende definities te vinden. Naar mijn mening zit het stukje ‘zelf’ in zelfsturend leren in het zélf de regie hebben en nemen over je eigen leren en ontwikkelen. Maar zelf staat niet voor alleen. Ik zie het als een manier om een individu vertrouwen te geven, om intrinsieke motivatie en innerlijke passie te laten ontwaken en vervolgens te coachen, zoals tijdens mijn zwemcarrière gebeurde. Toch liggen de meeste bedrijfsculturen en leerinterventies vaak nog ver weg van deze manier van leren.

Zelfsturend Leren leidt tot meer omzet en gelukkigere medewerkers

En dat laatste is één van de belangrijkste redenen waarom volwassenen steeds meer afleren om hun leren en ontwikkeling op de werkvloer zelf te sturen. Het is ook lastig. Kaders loslaten, vertrouwen in elkaar hebben, misschien zelfs achterhalen wat je precies wilt. Daarnaast is er vaak een cultuurverandering mee gemoeid. Door samen doelen te stellen binnen een organisatie en die ook te verwezenlijken, kun je de eerste stappen zetten: gedreven door passie, motivatie en doorzettingsvermogen. Een proces dat begint bij geloof en als het lukt… Dan zal je zien dat medewerkers gemotiveerder en meer betrokken zijn, zich sneller ontwikkelen en bereid zijn om die extra stap te zetten voor de organisatie. Organisaties zullen dat steeds meer nodig hebben, die zelfsturing in leren. Snelle veranderingen op de arbeidsmarkt, concurrentie van andere bedrijven en een steeds grotere focus op efficiëntie vragen om flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Daarnaast blijkt uit verschillende onderzoeken dat organisaties die het principe van zelfsturend leren op de goede manier toepassen beter presteren, meer omzet draaien en gelukkigere medewerkers hebben.

Meet waar jouw organisatie staat

Bij UP learning zijn ze al een tijdje overtuigd van de voordelen. Des te meer reden om een samenwerking aan te gaan met de Universiteit van Twente, waar dit thema een belangrijk onderwerp is binnen opleiding en onderzoek. Uit dit samenwerkingsverband ben ik voortgekomen. In samenwerking met dr. M.D. Endedijk hou ik me bezig met het ontwikkelen van een meetinstrument dat in kaart brengt waar jouw organisatie staat in het proces van zelfsturing in leren. Het geeft naast een stukje inzicht ook concrete handvatten. Het meetinstrument is de technische tool die je helpt de bedrijfscultuur zo in te richten dat zelfsturing in leren kan floreren. Door samen doelen te stellen binnen een organisatie en die stap voor stap te verwezenlijken. Je kunt immers niet van de ene dag op de andere een ‘topsporter’ worden in zelfsturend leren.

Nieuwsgierig geworden naar mijn onderzoek?

Volg me op LinkedIn. Weten hoe jouw organisatie ervoor staat of meer weten over dit onderwerp? Neem dan nu contact op. Bronnen:

  • Ellinger, A. D. (2004). The concept of self-directed learning and its implications for human resource development. Advances in Developing Human Resources 6(2), 158-177.
  • Park, S. (2008). Self-Directed Learning in the Workplace. Paper presented at the academy of Human Resources Development International Research Conference in the Americas, Panama City, FL.
  • Towards Maturity (2015). Embracing change: Improving performance for businesses, individuals, and the L&D team. Verkregen van: towardmaturity.org/article/2015/11/05/embracing-change-improving-performance-benchmark/

Geschreven door

Marjolein van Eck

Learning Tips

Ontvang elke twee weken een tip. Al 1.435 HR en L&D professionals gingen je voor.

Delen

Vraag gerust. We adviseren je geheel vrijblijvend.

Op zoek naar maatwerk e-Learning of een Leerplatform? We adviseren je graag. Bel, mail of vul het formulier in.