Storytelling: Ook een Netflixverslaving ?

Storytelling Netflix verslaving | UP learning

Ontdek de kracht van storytelling en gebruik deze 5 tips om lerenden verslaafd te maken aan jouw leerverhaal.

Ken je dat gevoel? Het is al laat en je denkt ‘Ik ga even één aflevering bekijken’. Voor je het weet ben je een seizoen verder. Hoe komt dat toch? Storytelling! Een tijdje geleden ontving ik een Facebookbericht van Sanne. Een jeugdvriendin die ik nog kende van de tijd die ik in Australië heb doorgebracht. Ze zou in een bekende dansvoorstelling spelen in Londen en nodigde me uit om te komen kijken. Na de voorstelling dronken we samen nog eentje. Plots uitte ze haar frustratie over onze vroegere jaren.

“Ik wil je graag iets vertellen over vroeger…”, begon ze. En ze ging verder…

“Omdat mijn vader veel in het buitenland werkte, ben ik van jongs af aan veel verhuisd. Ik had een hond die Bruno heette en hij is 7 jaar geworden. Hij was een straathond die ik heb gered en hij verhuisde ook altijd mee. We hebben een tijdje in Australië gewoond en gingen samen naar de basisschool in Palm Beach. Weet je dat nog?” Ik knikte en ze ging verder. “Toen ik daar op school zat, was er een danswedstrijd waar alle meiden aan mee mochten doen. Ik heb echt veel geoefend. Mevrouw Heksel, de decaan van de school (ik noemde haar altijd mevrouw Heks), zou vier meisjes uitkiezen voor de wedstrijd. Met hen zou onze school winnen, dacht ze. Mijn dans was goed gelukt, maar helaas werd ik niet gekozen. Mevrouw Heksel vond blonde meisjes mooier dan donkerharige en dus koos ze drie blonde meisjes uit en één donkerharige, omdat dat haar lievelingetje was. Nu sta ik hier in Londen, in één van de bekendste voorstellingen en tegenover jou. Jij was één van die mooie blonde meiden. Jij herinnert je die situatie vast niet meer, voor jou was het een leuke ervaring. Op dat moment besefte ik echter dat alles moest veranderen. Eerst wilde ik mijn haar verven. Maar eigenlijk wist ik dat ik mezelf gewoon moest bewijzen, laten zien dat donkerharigen ook mooi zijn en kunnen presteren. Dat ging niet vanzelf. Gelukkig kwam ik een enorm leuke man tegen die me steunde. Jij hebt je leven geleid door positieve reacties en ik heb geleerd van die negatieve ervaring. Vroeger was ik boos op je en daarom wilde ik geen contact meer nadat we verhuisden. Nu weet ik dat we beiden een ervaring hebben gehad, en welke ervaring dat ook is, je altijd zelf verantwoordelijk bent in hoe je daarmee omgaat.”

We pakten allebei onze glazen op en klinkten die tegen elkaar.

Wat herinner jij je nog?

Na het lezen van dit verhaal ben ik benieuwd of jij de volgende vragen kunt beantwoorden, zonder terug te kijken.

  • Hoe heette de hond van Sanne?
  • Hoe oud was de hond?
  • Naar welke school ging Sanne?
  • Hoe heette de decaan van de school?
  • Wat is het meest ingrijpende in dit verhaal?

We onthouden de rode draad

Wist jij nog hoe de hond van Sanne heette? Dan ben je wellicht een van de weinigen. Het onderdeel van de hond was een aparte toevoeging aan het verhaal en had er verder niets mee te maken. Dat is dan ook de reden dat je dat deel niet zo goed kunt onthouden. De naam van de decaan of het feit dat de docent vond dat blonde meisjes slimmer en mooier zijn is wellicht eerder blijven hangen. Hoe komt dat? Mevrouw Heksel staat centraal in het verhaal. De brief van Sanne is tenslotte door het gedrag van Mevrouw Heksel tot stand gekomen. Daarnaast heeft Sanne haar beschreven als Heks, wat past bij haar gedrag. Wat dacht je toen je dit verhaal las? Er wordt vaak gezegd dat blonde meisjes dom zijn, dacht je daar ook aan? Wellicht heb jij dit verhaal als blondine of brunette ook weer anders ervaren. Iedereen heeft andere gevoelens bij een verhaal. En dat is precies wat je wilt. Mensen meenemen in het verhaal, zodat zij zelf een beeld kunnen vormen. Wanneer jij je medewerkers of studenten wat wil leren, kun je ook gebruik maken van storytelling. Je vertelt je medewerkers of studenten het grote verhaal en ook zij zullen na verloop van tijd de rode draad onthouden.

Storytelling: aan de slag

Gebruik de tips voor storytelling uit het document 5 Tips: Zo start je met Storytelling en denk eens na over hoe jouw favoriete verhalen echt in elkaar zitten. Zo schrijf jij binnenkort je eigen Learning Story. En heb je een goede reden om je gezellig op de bank te nestelen voor een avondje Netflix!

Geschreven door

Jesse Philipsen

Learning Tips

Ontvang elke twee weken een tip. Al 1.435 HR en L&D professionals gingen je voor.

Delen

Vraag gerust. We adviseren je geheel vrijblijvend.

Op zoek naar maatwerk e-Learning of een Leerplatform? We adviseren je graag. Bel, mail of vul het formulier in.