Zelfsturend Leren. Waar begin ik? 5 TIPS

Zelfsturend Leren, ik ben overtuigd! Maar waar begin ik?

Ooit geprobeerd om met je handen een vijs te plooien? Naar alle waarschijnlijkheid niet, omdat het simpelweg niet kan. Het is een beroemde uitspraak van mijn vader, toen ik vroeger probeerde om invloed uit te oefenen op zaken waar ik geen invloed op had. Je kunt een hele organisatie niet in je eentje veranderen. Ook niet als directeur. Je hebt altijd andere mensen nodig, maar uiteindelijk begint het bij jezelf.

Zelfsturend Leren begint dus bij jezelf

Uiteindelijk heb je natuurlijk ook je organisatie nodig. Maar dat betekent niet dat je stil moet blijven zitten tot jouw organisatie vanzelf verandert. In de praktijk levert dat wrevel op. Iedereen is anders, ieder leerproces is anders en iedere organisatie is anders. “Hoe ga je daarmee om als je zelfsturing wil implementeren in je organisatie? Waar begin je?” Zo luidde de vraag van een HR-manager tijdens het HR live event afgelopen oktober. “Mijn medewerkers zijn niet gemotiveerd, wat nu”? Was de vraag van een communicatieadviseur van een grote telecombedrijf. En “is het niet voornamelijk de taak van het management? Of HR?” vroegen professionals van een ziekenhuis zich hardop af, toen ik een inspiratiesessie verzorgde over het onderwerp Self-Directed Learning.

Wat moet er dan bij jezelf beginnen?

Waarschijnlijk lees je deze blog met een reden. Je bent geïnteresseerd in, of misschien zelfs al overtuigd van, Self-Directed Learning. Je wil antwoord op de vragen die ik in de eerste alinea heb vermeld. Of misschien wel allebei. Dat is waar Zelfsturend Leren ontstaat: Bij interesse en geloof. Natuurlijk is voornamelijk dat laatste erg belangrijk. Als je niet overtuigd bent van de voordelen van zelfsturing in leren, wordt het erg lastig om anderen te overtuigen. Mijn eerste blog ging overigens over nut en noodzaak van Zelfsturend Leren. Dus als je nog overtuigd moet worden, raad ik je aan die te lezen. En zit het met je overtuiging wel goed, dan heb ik voor jou nog 5 andere tips om zelfsturend leren in jouw organisatie op gang te brengen:

  1. Begin klein en blijf realistisch

Zelfsturend Leren is een hoger doel dat een organisatie niet van de ene dag op de andere bereikt. Het is een proces van vallen, opstaan en weer doorgaan. In de ontdekkingsfase begin je klein. Zorg er voor dat je weet waar je staat in het proces van zelfsturing. Op die manier kun je bepalen wat de volgende stap in je ontwikkeling moet worden. Stel kleine doelen, die niet moeilijk zijn om te behalen. Start bijvoorbeeld met het lezen van inspirerende artikelen en websites, zodat je meer over Zelfsturend Leren in organisaties te weten komt.

  1. Deel je kennis, ervaringen en best practices

Door je kennis, ervaring en best practices te delen, ontdek je hoeveel invloed je kunt uitoefenen op je omgeving. Neem collega’s mee in je enthousiasme. Dit kan in het klein, bijvoorbeeld tijdens de lunch aan de tafel, maar ook groter, door bijvoorbeeld een discussie- of inspiratiesessie te organiseren. Waar is jouw enthousiasme ontstaan? Wat zorgt ervoor dat jij zo overtuigd bent van Zelfsturend Leren? Het zijn interessante vragen om eens met je collega’s te bespreken. Zo kom je er ook achter of je misschien medestanders kunt vinden. En als je nog vreemde ogen nodig hebt die kunnen dwingen, dan help ik uiteraard ook graag een handje.

  1. Kom met initiatieven, stap eens uit je comfortzone

Iedereen kent deze uitspraak wel: “Outside of your comfort zone is where the magic happens”. En het is waar. Nieuwe uitdagingen leiden tot nieuwe kansen en ieder obstakel is een springplank. Proactief zijn is een eigenschap die zelfsturend lerende mensen vaak kenmerkt. Dus kom met initiatieven. Spar en discussieer met je collega’s en bespreek je plannen vervolgens op een hoger niveau. Houd wel punt 1 in je achterhoofd. Je hoeft geen wereldverbeteraar te zijn.

  1. Vier overwinningen, al zijn ze nog zo klein

Heb je een doel behaald? Vier het! Hoe klein de overwinning ook lijkt. Ze zijn belangrijk en houden de moed erin. Het zijn de noodzakelijke stappen om je hogere doel te bereiken. Deel complimenten uit aan collega’s die een bijdrage hebben geleverd aan het behalen van het doel. Dit geeft positieve energie en laat zien dat je het waardeert als mensen meedenken.

  1. Stop met vergelijken, ga uit van je eigen kracht

Wees je bewust van je valkuilen, maar vooral van je eigen krachten en talenten. Die heb je namelijk hard nodig in het proces naar Zelfsturend Leren. Ga daarnaast op zoek naar mogelijkheden in onmogelijkheden. Denk je bijvoorbeeld dat jouw organisatie niet overtuigd is van zelfsturing in leren, maar vind je dat dit wel zou moeten? Bedenk dan met welke kenmerken van een zelfsturend leerklimaat jouw organisatie wél te overtuigen is. Heb je hier nog ondersteuning in nodig? Klik dan op deze link om te lezen over de 10 voordelen van zelfsturende medewerkers.

Nieuwsgierig geworden naar dit onderwerp? Volg me en ga zelfgestuurd naar mijn LinkedIn pagina. Klik op “volg”, of neem nu contact op als je onmiddellijk aan de slag wilt.

Geschreven door

Marjolein van Eck

Learning Tips

Ontvang elke twee weken een tip. Al 1.435 HR en L&D professionals gingen je voor.

Delen

Vraag gerust. We adviseren je geheel vrijblijvend.

Op zoek naar maatwerk e-Learning of een Leerplatform? We adviseren je graag. Bel, mail of vul het formulier in.