Onboarding via app of Leerplatform?

Het inwerken van nieuwe medewerkers vergt veel tijd. Van jou als Learning of HR-professional, maar ook van leidinggevenden, de buddy en de directe collega’s die bij het onboarden betrokken zijn.

Het bedenken, ontwikkelen en plannen van alle onboardingactiviteiten is veel werk. Zeker als je weet dat het wel tot een jaar kan duren voordat een nieuwe medewerker volledig ingewerkt is. Gelukkig heb je als L&D’er genoeg hulpmiddelen. Maar kies je nu beter voor die specifieke Onboardingapp of toch voor het Leerplatform?

4 vragen waardoor jij een betere keuze maakt

Het aanbod aan Onboardingapps is groot. Op deze website vind je alleen al meer dan 200 tools die je kunnen helpen. Heb je een Leerplatform in huis, dan is het wellicht overbodig daar een extra onboardingomgeving naast te zetten. Maar hoe maak je een goede afweging? Deze 4 vragen helpen je.

Vraag 1
Zie je Onboarding als een specifiek en tijdelijk programma voor nieuwe medewerkers? Een app kan dan een prima keuze zijn. Zie je Onboarding als de start van een (leer)cultuur rondom een ‘werkzaam leven lang leren’? Dan kan het Leerplatform een betere keuze zijn. Vanaf dag 1 zullen alle medewerkers dan één ‘doorlopende leerlijn’ vanuit één omgeving kennen. Leren? Zo doen we dat hier. Allemaal.

Vraag 2
Hebben nieuwe medewerkers overal en altijd toegang tot het internet, zodat zij tijdens het inwerktraject extra ‘performance support’ kunnen krijgen? Met een app kun je informatie downloadbaar en offline beschikbaar maken. Dat is gemakkelijk als je even niet online kunt zijn.

Vraag 3
Heeft het bedrijf al een Leerplatform in huis en wil je dat álle collega’s eenvoudig (delen van) het Onboardingprogramma kunnen volgen? Kijk dan eerst of je de onboarding in het Leerplatform kunt integreren. Je hoeft informatie dan maar op één plek te onderhouden. Zo houd je alle medewerkers makkelijk up-to-date met dezelfde informatie.

Vraag 4
Gaat je voorkeur uit naar een app, is het dan nodig dat die naadloos je Leerplatform aanvult? Zo ja, is het beheer van (gebruikers)data en het onderhoud van koppelingen dan eenvoudig en zijn er geen ‘verborgen’ kosten?

En de Leerplatformen met een app dan?

Naast specifieke Onboardingapps, bieden veel leerplatformen ook apps voor het offline gebruik van je content. Dat maakt je keuze tussen app en platform er misschien niet makkelijker op. Sta je voor dit dilemma? Bovenstaande 4 vragen helpen je hopelijk met het maken van de juiste keuze. Kom je er niet uit, laat je dan onafhankelijk adviseren. We denken graag met je mee.

Onboarding via app of leerplatform? | UP learning

Tip: Laat je leiden door je doelen, de doelgroep(en) en de inhoud.

Wat is de beste keuze voor jou? We adviseren je geheel vrijblijvend.

Wil je graag advies over de beste Onboardingmethode voor jouw organisatie? Bel, mail of vul gerust onderstaand formulier in. We nemen dan snel contact met je op voor een praktisch advies. Geheel vrijblijvend.


Meer over Onboarding

Geschreven door

Paul van den Hurk

Learning Tips

Ontvang elke twee weken een tip. Al 1.435 HR en L&D professionals gingen je voor.

Delen

Vraag gerust. We adviseren je geheel vrijblijvend.

Op zoek naar maatwerk e-Learning of een Leerplatform? We adviseren je graag. Bel, mail of vul het formulier in.