De Buddy: Eerste Hulp Bij Onboarding

Buddy Onboarding | Blog 1 | UP learning

Herken je dit? Ogen staren. Naar jou. “Psst, dat is die nieuwe.” Je was goed voorbereid op de eerste werkdag bij je nieuwe werkgever. Dacht je. Maar je voelt je toch wat ongemakkelijk zo op het kantoor, in de winkel, de fabriek, het ziekenhuis. Of misschien nog erger. Tijdens je eerste online vergadering. Maar gelukkig. Als de nood hoog is, is de buddy nabij.  

Het blijft toch een vak apart. Dat inwerken van nieuwe medewerkers. Uitgebreide Onboarding programma’s worden ervoor samengesteld. En dat is maar goed ook. Want uiteenlopende verwachtingen, onzekerheid en het ontbreken van relaties zijn de belangrijkste oorzaken van een vroegtijdig vertrek. Liefst 25% zegt hun zuurverdiende contract binnen een jaar op (Verhoeven 2015). Dat kost geld en veroorzaakt frustraties en tijdverlies voor beide partijen. Een buddy kan heel wat leed en vroegtijdig vertrek voorkomen. Hoe zit dat? 

De buddy is je eerste vriend(in) 

Een buddy neemt onzekerheid weg, geeft een vertrouwd gevoel en kan wederzijdse verwachtingen in goede banen leiden. De buddy staat vanaf dag 1 voor je klaar en zorgt dat je je direct thuisvoelt. Het is een collega van wie je een gewoon antwoord krijgt. Ook op pijnlijke vragen. Bijvoorbeeld omdat je na drie keer proberen nog steeds niet weet hoe de koffiemachine werkt. Of je bent vergeten wie de leidinggevenden ook alweer zijn. Dat deze eerste ‘vriend’ of ‘vriendin’ op het werk belangrijk is, is uit onderzoek gebleken. 

Harvard onderzocht het 

Harvard Business Review deed onderzoek naar het belang van Buddy’s bij onboarding programma’s. Voor de buddy’s op deze aarde was de uitkomst bijzonder positief. Hun rol is cruciaal. De nieuwe collega voelt zich welkom, veilig en thuis, maar ‘newbees’ met een buddy zijn ook meer tevreden over hun Onboarding en voelen zich sneller productief. Goed voor de nieuwe medewerker én goed voor de zaak. Maar niet elke collega is voor de buddyrol geschikt. Kies de buddy’s zorgvuldig. 

Buddy Onboarding vinden | Blog 2 | UP learning

Hoe selecteer je buddy’s? 

Als Eerste Hulp Bij Onboarding voorkomt de buddy ongelukken. En we weten het allemaal: voorkomen is beter dan genezen. Maar wat maakt een buddy dan een goede buddy? Uit onderzoek weten we wat de ideale eigenschappen van een Onboarding Buddy zijn. Welke eigenschappen? Leer meer in de blog: Zo vind je de ideale Onboarding Buddy. En heb je de ideale buddy gevonden? Dan wil die natuurlijk voorbereid zijn op zijn of haar taak. Hoe je dat doet, lees je in de blog: Het Onboarding Buddy Preparation Program. Het wat?

Een automatisch berichtje 

Automatisch een berichtje ontvangen wanneer onze volgende Onboarding blog beschikbaar is? Volg ons op LinkedIn.


Meer over Onboarding

Geschreven door

Mandy van der Linden

Learning Tips

Ontvang elke twee weken een tip. Al 1.435 HR en L&D professionals gingen je voor.

Delen

Vraag gerust. We adviseren je geheel vrijblijvend.

Op zoek naar maatwerk e-Learning of een Leerplatform? We adviseren je graag. Bel, mail of vul het formulier in.