Het Onboarding Buddy Preparation Program.
Het wat?

Onboarding Buddy Preparation Program | UP learning

Hoe belangrijk de taak van de buddy is, las je in de blog ‘De Buddy: Eerste Hulp Bij Onboarding’. In de blog ‘Zo vind je de ideale Onboarding Buddy’ gaven we je tips over hoe je buddy’s werft om nieuwe medewerkers te begeleiden tijdens hun inwerkperiode. En het is je gelukt. Je hebt de buddy’s gevonden. Tijd om ze voor te bereiden op hun belangrijke taak. Hoe doe je dat?

Voor je het weet ben je buddytrainingsdagen aan het organiseren 

De kerntaak van een buddy is niet het zijn van een buddy. Er is nog ander werk te doen. Toch is het handig voor de buddy om te weten wat van hem of haar wordt verwacht. Dat die signalen oppikt wanneer het minder goed gaat met de nieuwkomer. En dat ze weten wat te doen en het juiste gesprek kunnen voeren. Maar pas op. Als je niet oplet, groeit het lijstje met wat een buddy moet weten, kennen en kunnen tot in de hemel. En voor je het weet ben je een complete blended buddyopleiding aan het ontwikkelen, inclusief trainingsdagen, e-Learningmodules en te verdienen buddy Badges. Wie dat niet wil? De buddy. En jijzelf natuurlijk.       

Beetje bij beetje

Als Learning Professional zorg jij dat de buddy steeds dat beetje informatie krijgt dat hij of zij direct in de praktijk kan toepassen. Gefaseerd. In kleine ‘learning chunks’, ook wel ‘micro learnings’ genoemd. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een checklist voor de eerste dag; rondleiding, koffiemachine, kennismaking met collega’s, samen lunchen.
  • Een leidraad voor de eerste gesprekken.
  • Een Infographic met een stappenplan om de nieuwe medewerker steeds meer zelfstandig zijn of haar werk uit te laten voeren. Eventueel met tips en tricks van andere buddy’s in Augmented Reality.

Aandacht doet groeien

Zo. De eerste weken zitten erop. De nieuwkomer vindt steeds beter de weg en is zelfs al productiever dan iedereen had verwacht. Nu niet verslappen! Slim houd jij de buddy bij de les en stuur je regelmatig notificaties. Vanzelfsprekend heb je dat handig opgezet, bijvoorbeeld geautomatiseerd vanuit je Leerplatform. Zo stuur je tips om een goed gesprek te voeren, krijgt de buddy een notificatie als de nieuweling een training heeft gepland of er aan deelgenomen heeft. De aandacht die je geeft, betaalt zich dubbel en dik terug. Ook laat je buddy’s hun ervaringen met elkaar uitwisselen. Je enthousiasmeert en zorgt voor constante verbetering.

Kom maar op met die feedback

Nieuwe medewerkers die een onvergetelijk Onboardingprogramma volgden. Dat zijn je ambassadeurs. Geef hen, net als de buddy’s, de ruimte en het vertrouwen om feedback te geven. Ook dat hoort bij een lerende organisatie en is van grote waarde. Om de Onboarding te verbeteren én om te laten zien dat het geven van feedback gewaardeerd wordt in jouw organisatie.

Onboarding Buddy Preparation Program | UP learning

De overdracht van de fakkel 

Hoe langer de nieuwe medewerker aan boord is, hoe minder begeleiding er van de buddy nodig is. Maar je kunt wel nog iets vinden. Nieuwe buddy’s! De ‘niet-meer-zo-nieuwe-medewerkers’ zijn hiervoor de perfecte kandidaten. Zij voelen zich goed bij het werk, kennen de organisatie goed en weten nog hoe het is om een ‘newbee’ te zijn. Zo maak je je volgende zoektocht naar buddy’s een stuk eenvoudiger. Slim gedaan!


Meer over Onboarding

Geschreven door

Mandy van der Linden

Learning Tips

Ontvang elke twee weken een tip. Al 1.435 HR en L&D professionals gingen je voor.

Delen

Vraag gerust. We adviseren je geheel vrijblijvend.

Op zoek naar maatwerk e-Learning of een Leerplatform? We adviseren je graag. Bel, mail of vul het formulier in.