“Arie heeft nog wel tijd”, antwoordt de leidinggevende op je vraag wie een geschikte buddy voor nieuwe medewerkers kan zijn. En dat was nu juist níet de bedoeling. Het klopt, ‘tijd’ staat ook op jouw verlanglijstje in je zoektocht naar de ideale Onboarding Buddy’s. Maar er staat niet: ‘toevallig nu tijd hebben’. Wat dan wel?
In de blog ‘De Buddy: Eerste Hulp Bij Onboarding’ las je dat een buddy bij het inwerken zowel de nieuwe medewerker als de organisatie veel oplevert. Het zal leidinggevenden overtuigen van het belang om een buddy te koppelen aan de nieuwe medewerker (zo niet, laat ze dan even met UP bellen). Maar welke eigenschappen maken van jouw collega een goede Onboarding Buddy? Wij zochten het voor je uit.
Een goed voorbereide Sherlock Holmes
Voor je als een ware Sherlock Holmes op zoek gaat naar geschikte buddy’s, bereid je je maar beter goed voor op een aantal vragen. Het zal de kans dat je iemand vindt enorm vergroten. Heb je de beoogde buddy overtuigd van het nut en de noodzaak van zijn nieuwe glansrol, dan krijg je ongetwijfeld nog vragen als: “Wat moet ik dan doen?”, “Waarom kom je bij mij uit?” en “Waarom zou ik hier tijd aan besteden?”. Wij geven jullie alvast een paar voorzetjes. Kop jij ze binnen?
Dit antwoord je op de vraag: “Wat moet ik dan doen?”
“Kijk, [<em>naam beoogde buddy]. Als buddy ben jij het eerste aanspreekpunt van onze nieuwe collega. Je heet hem welkom, helpt hem de weg te vinden in het gebouw, introduceert hem aan andere collega’s en bent er als hij vragen heeft. Je hoeft je niet bezig te houden met inhoudelijke werkzaamheden en allerlei formaliteiten. Dat doen anderen. Loop eens een rondje langs de koffie- en kopieermachine, geef tips over de kledingkeuze, de lunch, onze uitjes en onze ongeschreven regels. Je weet wel wat ik bedoel. Dus al die dingen die voor jou en mij vanzelfsprekend zijn, maar die een nieuwe collega nog echt moet ontdekken. Het belangrijkste is dat je onzekerheid en spanning wegneemt. Zeg maar een mentale sjaal. Onze nieuwe collega zal je dankbaar zijn.”
Dit antwoord je op de vraag: “Waarom kom je bij mij uit?”
“Tja, [<em>naam beoogde buddy]. We zoeken natuurlijk een echte ambassadeur. Jouw passie voor je vak en onze organisatie werkt aanstekelijk. Ik weet niet wat jij op verjaardagsfeestjes vertelt, maar je familie, vrienden en kennissen blijven maar solliciteren. En weet je nog dat je tijdens dat personeelsfeestje helemaal in je element was? Gelukkig had je een vlag in je rugzak gestoken, zodat we je makkelijk konden volgen. Zo iemand zoeken we. Iemand die het leuk vindt anderen mee te nemen en de weg te wijzen. Echt iets voor jou.
Dat doet me denken aan laatst. Toen [naam andere collega] even niet lekker in z’n vel zat. Echt super hoe jij de vinger op de zere plek wist te leggen en ‘m snel weer kon opbeuren. Zo’n inlevingsvermogen heeft niet iedereen, hoor. Jij stelt de juiste vragen. En daar komt nog bij dat je de weg op deze afdeling op je duimpje kent. Wij gunnen nieuwe collega’s jouw hulp. Natuurlijk kijken we ook of je op persoonlijk vlak matcht met de nieuwe collega. Daar maak ik me eerlijk gezegd nog de minste zorgen over.”
Dit antwoord je op de vraag: “Waarom zou ik hier tijd aan besteden?”
Weet je, [<em>naam beoogde buddy]. Het is een mooie kans om jouw enthousiasme en kennis over te brengen op nieuwe collega’s. Ga gerust ook naar andere afdelingen. Zo leer zelfs jij onze organisatie en andere collega’s nog beter kennen. Dat is altijd ergens goed voor. Ook mag je naar de exclusieve bijeenkomsten voor nieuwe medewerkers en hun buddy’s. Je bent dan vaak als eerste op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen. En [<em>naam leidinggevende] is ook helemaal voor. Je krijgt [<em>aantal uren] voor de komende weken / maanden. Dat heb ik al voor je geregeld. Dus… Welkom aan boord buddy!?
Je weet nu waarom het een goed idee is om Onboarding Buddy’s in te zetten en hoe je de ideale buddy’s vindt. Natuurlijk wil je de buddy ook goed voorbereiden op zijn of haar taak. Hoe? Dat lees je in de blog: Het Onboarding Buddy Preparation Program. Het wat?